ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ :

Επαγγελματική Αναγνώριση

Ανεξάρτητος Αναλυτής Συμπεριφοράς (BCBA): σύντομη περιγραφή

Ο Ανεξάρτητος Αναλυτής Συμπεριφοράς (BCBA) μπορεί να δουλέψει ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και ως μέλος μιας επιστημονικής ομάδας σε ιδιωτικά κέντρα ή εταιρείες και είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την εφαρμογή και την εποπτεία θεραπευτικών προγραμμάτων. Εκπαιδεύει και εποπτεύει πιστοποιημένους επαγγελματίες ή ομάδες επαγγελματιών επιπέδου RBT, BCaBA. Επίσης, μπορεί να συμμετέχει δίνοντας διαλέξεις σε  διεθνούς επιπέδου συνέδρια.

Εποπτευόμενος Αναλυτής Συμπεριφοράς (BCaBA): σύντομη περιγραφή

Ο Εποπτευόμενος Αναλυτής Συμπεριφοράς (BCaBA) μπορεί να δουλέψει ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και ως μέλος μιας επιστημονικής ομάδας σε ιδιωτικά κέντρα ή εταιρείες και είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την εφαρμογή και την εποπτεία θεραπευτικών προγραμμάτων κάτω από την εποπτεία του Ανεξάρτητου Αναλυτή Συμπεριφοράς. Εργάζεται και ακολουθεί τεχνικές κατευθυντήριες υπό την συχνή εποπτεία. Εκπαιδεύει και εποπτεύει πιστοποιημένους επαγγελματίες ή ομάδες επαγγελματιών  επιπέδου RBT. Τέλος μπορεί να συμμετέχει σε ομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις εισαγωγικού επιπέδου στην Ανάλυση Συμπεριφοράς.

Γιατί να πιστοποιηθώ ως BCBA/BCaBA;

Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ΑΒΑ) είναι μια επιστήμη για τις τεχνικές παρέμβασης, εφαρμόσιμες για πληθώρα περιστατικών. Η Θεραπεία συμπεριφοράς ως παρέμβαση στηρίζεται στην ΑΒΑ και απαιτεί τον σχεδιασμό και παρακολούθηση της παρέμβασης από αναλυτή συμπεριφοράς και εφαρμογή της παρέμβασης από θεραπευτή συμπεριφοράς. Το να πιστοποιηθεί κάποιος ως Αναλυτής Συμπεριφοράς σημαίνει ότι είσαι πιστός στο έργο και στην επιστήμη, δημιουργώντας έτσι μια έμπιστη και θετική επαγγελματική εικόνα στον κύκλο του τομέα της ΑΒΑ. Ανοίγει πόρτες στον τομέα της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, όπως επίσης άλλες καριέρες σε παρεμφερή τομείς, για περάδειγμα, εκπαίδευση, ψυχολογία και έρευνα.

Με την αυξανόμενη διάγνωση του αυτισμού και άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε όλο τον κόσμο, ένας Αναλυτής συμπεριφοράς είναι μοναδικά εξειδικευμένος στο να παρέχει υπηρεσίες για αυτό το κοινό σε ποικίλα περιβάλλοντα (πχ. σπίτι, σχολείο κα.) Ο Αναλυτής Συμπεριφοράς παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και όχι μόνο! Συγκεκριμένα είναι εκπαιδευμένος στο να χρησιμοποιεί ανάλογες τεχνικές για να υποστηρίξει τις ανάγκες ηλικιωμένων, οικογενειών, εταιριών, σχολείων ακόμη και ζώων. Συχνά αξιολογεί και στοχεύει στην εκπαίδευση δεξιοτήτων που αφορούν το σχολείο, την επικοινωνία, την αυτοεξυπηρέτηση κα. και κυρίως στην διαχείριση συμπεριφορών. Συγκεκριμένα, στοχεύει στο να αυξήσει επιθυμητές συμπεριφορές και να μειώσει προβληματικές συμπεριφορές σε άτομα ή ομάδες. Επίσης, είναι σε θέση να εποπτεύσει άλλα άτομα ή ομάδες ατόμων καθώς και να επιμεληθεί προγράμματα αποτελεσματικά και ηθικά με βάση τεκμηριωμένων συμπεριφοριστικών πρακτικών στην θεραπεία.

Η καλυτέρευση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η δημιουργία μιας πιο ποιοτικής καθημερινής ζωής από έναν επαγγελματία που κατέχει τα απαραίτητα εφόδια. Αποτελεί εξαιρετικό εφόδιο στην επαγγελματική κατάρτιση με κλειδί την εξέλιξη και πληθώρα επαγγελματικών επιλογών!

Σημείωση: Η ΕΠΑΣ (Επιτροπή Πιστοποίησης Αναλυτών Συμπεριφοράς / Behaviour Analysts Certification Board) λειτουργεί από 1998 ως οργανισμός που πιστοποιεί υποψήφιους Αναλυτές Συμπεριφοράς και άτομα που παρέχουν υπηρεσίες ανάλυσης συμπεριφοράς. Οι απαιτήσεις πιστοποίησης, εξετάσεων και οι διαδικασίες υπόκεινται σε τακτική τροποποίηση με βάση τα παγκόσμια πρότυπα οργανισμών, τα οποία χορηγούν την επαγγελματική πιστοποίηση. Οι απαιτήσεις και το περιεχόμενο των εξετάσεων καθορίζονται από έμπειρους επαγγελματίες της επιτροπής του οργανισμού. Για περισσότερα www.bacb.com

top
Copyright © ΜΟΝΟΡΟΔΙ.
X
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων